Як заздалегідь підготувати план особистого захисту та евакуації (украинский)

Надзвичайні ситуації за своєю суттю непередбачувані і можуть статися в будь-який час, у будь-якому місці, з будь-ким. Щоб отримати оптимальний захист під час надзвичайної ситуації, рекомендується заздалегідь підготуватися та створити особистий план евакуації, який служитиме основою інформації для вас, вашої родини та команд рятувальників під час надзвичайних ситуацій у реальному часі.

Ось основні етапи підготовки плану евакуації:

Крок 1: Створіть мережу екстреної підтримки

  • Створіть список людей, які можуть допомогти вам у надзвичайній ситуації. Серед цих людей можуть бути ваші найближчі родичі, друзі, опікуни, сусіди, колеги тощо.
  • Обов’язково залиште принаймні одному довіреному учаснику вашої мережі підтримки ключ від вашого дому чи квартири або повідомте їм місце розташування.
  • Переконайтеся, що ваша мережа підтримки включає принаймні трьох людей, до яких ви можете звернутися по допомогу.
  • Повідомте членам вашої мережі підтримки, де ви зберігаєте свій аварійний комплект. Також рекомендується зберігати додаткову особисту аварійну аптечку в одного з учасників мережі.

Крок 2: Навчіться та ознайомтеся з різними надзвичайними ситуаціями
Існує широкий спектр надзвичайних подій, кожна з яких вимагає різної поведінки громадян. Важливо знати, як діяти, захистити себе або евакуюватися в різних ситуаціях, таких як ракетні атаки, інциденти з безпекою, землетруси, шторми, повені та інциденти з небезпечними матеріалами.

Крок 3: Визначте та організуйте найбільш захищений простір у вашому домі
Визначте найбезпечніше місце у вашому домі для захисту. Це може бути місце, яке розташоване за другою від фасаду опорною стіною (зазвичай це тамбур, коридор та передпокій) або укриття. Переконайтеся, що це приміщення обладнано необхідними речами, придатне для тривалого перебування, а також що територія та шлях до нього вільні від будь-яких речей, які можуть стати перешкодою під час надзвичайної ситуації.

Крок 4: Дізнайтеся про своє оточення
Ознайомтеся з доступними укриттями та місцями збору в громадських місцях, де ви зазвичай проводите час, а також на своєму робочому місці.

Крок 5: Поповніть ваші персональні набори для екстреної допомоги
Переконайтеся, що у вас є особисті набори екстреної допомоги для тривалого перебування вдома, виходу з дому та на робочому місці. Щоб ознайомитися з рекомендованим списком речей, які важливо взяти з собою, натисніть тут.
Також рекомендується створювати резервні копії важливих паперів та інформації та зберігати їх у членів сім’ї або в Інтернеті, таких як фотографії, сертифікати, важливі документи та номери телефонів.

Крок 6: Поділіться важливою інформацією з місцевими органами влади
Зверніться до місцевого відділу соціального забезпечення в звичайний час, щоб переконатися, що ви внесені до його записів і що ваша особиста інформація, адреса, медична інформація, інвалідність, екстрені потреби, контактні особи тощо актуальні.

Крок 7: Сплануйте особисту евакуацію

  • Перегляньте та ознайомтеся з відповідними пунктами евакуації, доступними для вас із наявних варіантів: перебування у вашому домі чи квартирі, укриття у будівлі, громадське укриття, регіональний чи національний приймальний центр, лікарні чи заклади догляду, будинок друга/члена родини, який відповідає вашим потребам, орендована квартира або готель/житло придатне для людей з обмеженими можливостями.
  • Заздалегідь продумайте та сплануйте, чи будете ви евакуюватись і за якими сценаріями, як будете евакуюватися (самостійно, з допомогою), куди будете евакуюватися, якими засобами (автомобілем, доступним транспортом тощо).
  • Зазначте це в особистому плані.
  • Зверніть увагу, що деякі маршрути можуть бути заблоковані. Важливо спланувати альтернативні маршрути подорожей.

Крок 8: Підготуйтеся до евакуації з дому з допомогою

  • У ситуаціях, коли органом, який проводить евакуацію, є служби порятунку та безпеки, вони вирішують спосіб і пункт призначення евакуації.
  • Якщо прийнято рішення про евакуацію вас до центру прийому або іншого місця, важливо заздалегідь переконатися, що вони доступні для ваших потреб, що надається доступний транспорт і що ви берете з собою свій заздалегідь підготовлений особистий набір для екстреної допомоги.
  • Надайте будь-яку важливу інформацію про себе органам евакуації, чи то силам безпеки, волонтерам Purple Vest, медичній допомозі тощо.

Крок 9: Дізнайтеся про організації що допомагають у вашому регіоні
Ознайомтеся з екстреною гарячою лінією муніципалітету, відділом соціального забезпечення та командою Purple Vest у вашому районі.

Крок 10: Підготуйтеся на своєму робочому місці

  • Якщо ви працевлаштовані, зустрінтеся з керівником відділу кадрів та менеджером із надзвичайних ситуацій у вашій організації, а також ознайомтеся з мережею підтримки на вашому робочому місці.
  • Уточніть в керівника відділу кадрів або менеджера із надзвичайних ситуацій у організації, де ви працюєте, наявність плану екстреної евакуації людей з обмеженими можливостями.
  • Вимагайте створення та адаптації особистого плану евакуації, адаптованого до ваших потреб, за погодженням з керівництвом або менеджером з надзвичайних ситуацій в організації.
  • Обов’язково підготуйте аварійний комплект для свого робочого місця.

Крок 11: Додайте важливу особисту інформацію до свого плану евакуації
Додайте у свій особистий план евакуації будь-яку інформацію, яка може мати вирішальне значення під час евакуації, наприклад, як вас евакуювати, основні допоміжні засоби для евакуації, ліки, місцезнаходження вашого аварійного набору тощо.

Крок 12: Поділіться своїм особистим планом зі своєю мережею підтримки
Переконайтеся, що люди у вашому домі та на робочому місці, які визначені як ваша мережа екстреної підтримки, знайомі з вашим особистим планом і, якщо необхідно, беруть участь у його створенні. Переконайтеся, що план доступний для вас під час надзвичайної ситуації як у цифровій, так і в друкованій формі, щоб ви могли поділитися ним у разі потреби.

Завчасна підготовка до надзвичайних ситуацій має вирішальне значення для людей з обмеженими можливостями та людей літнього віку, оскільки це підвищує вашу готовність і стійкість як окремих осіб, сімей та спільнот.

З будь-якими запитаннями звертайтеся до екстреного інформаційного центру Purple Vest: pvm@aisrael.org

Больше информации

Як заздалегідь підготувати план особистого захисту та евакуації (украинский)

Вспомогательные приложения и технологии для чрезвычайных ситуаций

Как понять, что ваш дом доступен?